La devoció popular a la Mare de Déu del Carme

Pregàries, poemes i goigs a la Mare de Déu del Carme. La seva festa és el 16 de juliol.

Mare de Déu del Carme

Pregàries:
Poemes:

Goigs:


Història d'aquesta devoció:
—extret d'un article de l'Arquebisbe Jaume de Tarragona

Nombrosos profetes de l'Antic Testament, alguns tan importants com Elies i Eliseu, van predicar i viure en coves de la muntanya del Carmel, a Terra Santa. El seu exemple d'oració i penitència va ser continuat segles més tard per cristians que van viure allí com a eremites.

A mitjans del segle XII, un grup de devots van construir en aquell lloc la primera església dedicada a Santa Maria del Mont Carmel. Van voler viure en comunitat sota els aspectes marians que sortien reflectits en els textos evangèlics: maternitat divina, virginitat, immaculada concepció. Van ser el bressol de l'Orde dels Carmelites, i la seva devoció a la Mare de Déu va permetre que naixés una nova advocació: la Mare de Déu del Carme.

És significatiu que aquesta devoció maternal sorgís en una muntanya tan propera als escenaris on la Mare de Déu va donar a llum a Jesucrist i el va acompanyar en els seus recorreguts fins al moment del seu sacrifici al Calvari.

Van passar més segles i el 1521, sembla que el 16 de juliol, el General de l'Orde Carmelità, Simon Stock, va tenir una visió en la qual Déu li va donar a entendre l'especialíssima protecció de Maria, a l'hora de la mort, envers els qui veneraven el seu nom, oferint-li en penyora l'escapulari com a signe d'aquesta aliança mariana.

Aquesta és la història, en grans pinzellades, d'una devoció que va arrelar fort i que molts sants, com Teresa de Jesús i Joan de la Creu, van estendre a tota l'Església; l'espiritualitat carmelitana, que tant ha contribuït a augmentar l'amor a Déu en les ànimes.

La Mare de Déu del Carme és una festivitat que conserva tot el seu vigor històric i que sempre ha gaudit d'enorme popularitat. És la patrona dels mariners... 

Mare de Déu del Carme a la Cripta de la Sagrada Família de Barcelona

Comentaris